Etusivu » Ajankohtaista » Uusikaupunki tarjoilee kulttuurinnälkäisille monipuolisen kattauksen herkkuja

Uusikaupunki tarjoilee kulttuurinnälkäisille monipuolisen kattauksen herkkuja

Festareita, näyttelyitä, teatteria, konsertteja… Uudessakaupungissa on valtavan laaja kulttuurielämysten tarjonta ympäri vuoden.

Teksti: Päivi Sappinen
Kuvat: Päivi Sappinen, Vilma Sappinen ja Mari Jalava

Kesä on tapahtumien kulta-aikaa kaikkialla, ja sitä se on myös Uudessakaupungissa. Lukuisat toritapahtumat, kesäteatterit ja festarit kutsuvat ihmisiä yhteen nauttimaan valoisan ajan huumasta. Kaupungin kesä käynnistyy kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna juhlittavan Merefestin myötä ja jatkuu aina elokuulle asti.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla kevyestä musiikista nautitaan Pookifestissä, heinäkuun puolivälissä vedetään jalkaan festarihousut ja suunnataan Lokalahdelle juhlimaan maalaisfestari Karjurockiin ja heinä-elokuun vaihteessa nautitaan klassisen musiikin lempeydestä Crusell-viikolla.

Näiden suurempien tapahtumakokonaisuuksien lisäksi kaupungissa kuplii mukavasti koko kesän ajan melkein jokaisena päivänä. Elämysten pariin pääsee vaikkapa istahtamalla kesäteatterin katsomoon tai hyppäämällä mukaan päiväristeilylle, kiertämällä kaupungin lukuisissa museoissa, heittäytymällä iltatorien leppoisaan tunnelmaan tai nauttimalla ravintoloiden monipuolisesta musiikkitarjonnasta.

Mikael Konttinen orkestereineen viihdytti Pookifestin yleisöä kesällä 2018. Kuva: Päivi Sappinen
Kulttuuria ympäri vuoden

Kesä on täynnä toinen toistaan valloittavampia tapahtumia ja kulttuurielämyksiä, mutta miten käy syksyn tullen? Tarjoaako Uusikaupunki syys- ja talvikaudella kulttuurihampaan kolotukseen mitään apuja?

Varmasti tarjoaa, lupaa kaupungin kulttuuripalveluista vastaava Petri Hatakka.

– Heti tulevana syksynä järjestetään Kulttuurikeskus Crusellissa kuusi konserttia, luvassa on esimerkiksi Dave Lindholmin ja Jesse Kaikurannan konsertit. Myös Neon 2 tulee ensimmäisellä konserttisalikiertueellaan Uuteenkaupunkiin, Hatakka luettelee.

Crusellissa järjestettiin keväällä ensimmäistä kertaa näyttämötanssit. Kuva: Päivi Sappinen

1,5 vuotta kulttuuripalveluissa työskennellyt Hatakka haluaa tarjota kaupunkilaisille monipuolista ohjelmaa nimenomaan vuoden ympäri. Monilla kesätapahtumilla on jo pitkät perinteet ja ne jatkuvat vastakin, mutta myös pimeimpään vuodenaikaan, ja ehkä etenkin silloin, tarjontaa saisi olla enemmän.

– Sopivan määrän kanssa on vielä vähän hakemista. Ukin kokoisella paikkakunnalla pitää kuitenkin ottaa huomioon sekin, ettei tulisi hirveästi päällekkäisyyksiä, koska se vaikuttaa heti kävijämääriin molemmissa tapahtumissa, Hatakka arvioi. – Alkuvuoden aikana meillä oli Crusellissa tosi monta tapahtumaa, hieman kokeiluluontoisestikin. Järjestettiin esimerkiksi näyttämötanssit ja nuorisokonsertti.

Ja tarjoaa Uudenkaupungin kulttuurielämä paljon muutakin kuin musiikillista ohjelmaa. Uudenkaupungin teatterissa on vuosittain 3-6 ensi-iltaa, vaihtuvia taidenäyttelyitä on nähtävillä esimerkiksi Taidegalleria Horisontissa, Runonkulman Galleriassa ja Crusellin Liljelund-hallissa ja Wahlbergin museotalo on avoinna ympäri vuoden.

Eikä tietenkään pidä myöskään unohtaa vanhaan talousrakennukseen rakennettua Kuvalaa, joka on yksi Suomen vanhimmista edelleen toimivista elokuvateattereista. Tai vaikkapa syyskuun alussa järjestettävää Uudenkaupungin Vanhat Talot -puutalotapahtumaa, jossa talojen asukkaat kutsuvat ihmiset koteihinsa kylään.

Uudenkaupungin teatterissa on vuosittain 3-6 ensi-iltaa, kahdella eri näyttämöllä. Kuva: Vilma Sappinen
Mutta entäs lapset ja nuoret?

Loppuvuodesta on perheen pienimmille suunnattu Lasten kuu – Marraskuu, jonka lukuisista kulttuurielämyksistä monet lapset pääsevät nauttimaan päiväkodin tai koulun kanssa. Lisäksi aktiivisesti toimivat yhdistykset, kuten MLL, järjestävät vuosittain ohjelmaa lapsiperheille.

Nuoriso, sen sijaan, on kohderyhmistä Hatakankin mielestä haastavin. Vielä 90-luvulla kukoistanut nuorten bändikulttuuri on hiipunut ja yltäkylläisen tarjonnan keskellä nuorisolle on haastavaa löytää mahdollisimman monia miellyttävää ohjelmaa.

– Tuossa kevätkaudella järjestettiin nuorille oma konsertti, mutta sinne löysi aika vähän porukkaa. Teemme nuorisotoimen kanssa yhteistyötä ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että nuoriin pitää jatkossakin satsata. Ehkä Lasten kuu – Marraskuun yhteyteen voisi ajatella myös omaa konserttia nuorisolle, hän pohtii.

Kesällä 2018 järjestetyt leffaillat Rauhanpuistossa houkuttelivat paikalle runsaasti nuoria. Vastaavia matalan kynnyksen puistotapahtumia on suunnitteilla jatkossakin. Kuva: Päivi Sappinen

Yksi ajatuksista on tuoda kulttuuria helposti kaikkien saataville sinne, missä ihmiset jo ovat. Puistokonsertteja ja muita matalan kynnyksen ulkotapahtumia on suunnitteilla järjestettäväksi tulevaisuudessa.

– Mielellään kuulemme myös kaupunkilaisten toiveita siitä, minkä tyyppistä tarjontaa jatkossa halutaan. Yhteydessä voi olla vaikka suoraan minuun tai laittaa toiveita esimerkiksi kulttuuripalveluiden Facebook-sivun kautta, Hatakka toivoo.

Kaupunginjohtajan kulttuuritärpit

Vuodesta 2012 Uudenkaupungin kaupunginjohtajana toiminut Atso Vainio on aktiivinen kulttuuri-ihminen. Vapaa-ajallaan Vainion voi löytää esimerkiksi kiertelemästä gallerioita sekä nauttimasta konserteista ja teatterista.

Hän pitää Uudenkaupungin kulttuuritarjontaa poikkeuksellisen monipuolisena ja viriilinä.

– Meillä on täällä kaupungin kokoon ja väestöpohjaan nähden aivan upeat puitteet ja todella hienosti edustettuina monet eri kulttuurin osa-alueet. On ollut ilo huomata, että esimerkiksi teatterin toiminnalla on selvä jatkumo, kun nuoria tulee koko ajan lisää mukaan toimintaan, Vainio iloitsee.

Jos kaupungin kulttuuritapahtumat eivät ole vielä tuttuja, Vainio suosittelee käymään ainakin seuraavissa:

  1. Teatteri

– Toivoisin, että mahdollisimman moni kävisi meidän hienossa teatterissa, jossa on monipuolista ja laadukasta tarjontaa.

  1. Karjurock

– Täysin poikkeuksellinen festivaali koko Suomen mittakaavassa.

  1. Merelliset illat

Merihistoriallisen yhdistykset maksuttomat illat ovat upea osa kaupungin kulttuuritarjontaa. 

Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen järjestämät Merelliset illat vetävät Crusellin kuukausittain ääriään myöten täyteen. Kuva: Mari Jalava

Uudenkaupungin Kulttuuripalveluiden tapahtumista pääsee kärryille seuraamalla heidän Facebook-sivujaan. Myös kaupungin tapahtumakalenteri kannattaa ottaa seurantaan – sinne myös yhdistykset, yritykset ja yksityiset toimijat pääsevät lisäämään omia tapahtumiaan.