Etusivu » Ajankohtaista » Nummeloiden mökkimatka lyheni yli 600 kilometriä

Nummeloiden mökkimatka lyheni yli 600 kilometriä

Teksti: Päivi Sappinen
Kuvat: Päivi ja Vilma Sappinen

Käymään vain. Niin Vesa Nummela ajatteli pakatessaan muuttokuormaansa yli 40 vuotta sitten Uudessakaupungissa. Työt veivät tuolloin Ouluun, mutta Nummelalla oli koko ajan vahva ajatus siitä, että paluu kalastajakylän rauhaan tulisi joskus vielä eteen. 

Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, Vesa Nummela odottaa Kirsti-vaimonsa kanssa uuden merenrantakotinsa valmistumista Sorvakkoon. Vielä muutaman kuukauden ajan pariskunnan vakituinen osoite löytyy Oulusta, vaikka suurin osa kesästä tuleekin vietettyä huvilalla Uudessakaupungissa. 

– Tai mökki se kyllä minun suussani on, vaikka sanoisit mitä, Kirsti nauraa miehelleen. 

Kirsti muutti Vesan luokse Ouluun 2,5 sitten. Erityisesti hän viehättyi kuitenkin Uudessakaupungissa sijaitsevasta kesäpaikasta. 

– Tämä on niin selkeä, kaunis ja hirmuisen ystävällinen kaupunki. Olen itse Hämeestä, Vesijärven rannalta kotoisin ja tämä läheinen vesistö saa oloni tuntumaan kotoisalta. Onko olemassa edes mitään upeampaa kuin tämä, hän huokaisee ja osoittaa Kaupunginlahden ranta-aluetta vierasveneineen. 

Kirsti Nummela tutustui puolisonsa Vesan kautta Uuteenkaupunkiin ja ihastui sen idylliin välittömästi. Syksyllä pariskunta muuttaa kaupunkiin pysyvästi. Kuva: Vilma Sappinen

Pitkään rakenteilla ollut vapaa-ajan asunto Hiulla valmistui lopulliseen muotoonsa viime kesänä. Koska pitkä mökkimatka Oulusta ottaa väkisinkin istumalihasten päälle, on pariskunta viihtynyt huvilallaan koko ajan pidempiä aikoja kerrallaan. Viime talvena Kirsti otti ensimmäistä kertaa varovasti puheeksi ajatuksen muutosta kokonaan Uuteenkaupunkiin.

– Olimme vasta elokuussa muuttaneet Oulussa uuteen kotiin, mutta en oikein kotiutunut sinne. Kyllähän Vesa varoitteli, että näkisitpä Uudenkaupungin talvella, mutta me ollaan täällä yksi joulu ja uusivuosi vietetty, joten vähän olen nähnyt siitä talvestakin, Kirsti sanoo. 

Kun pariskunta sitten huhtikuussa saapui risusavottaan mökilleen, Vesa äkkäsi rakenteilla olevat Crusell-Puiston talot. Asuntojen linjakas ulkomuoto, sijainti meren rannalla ja hulppeat näkymät ihastuttivat molempia. Siltä istumalta he menivät tontille tutkailemaan rakentuvaa taloa lähemmin, ottivat yhteyttä kohteen myyjään ja istuivatkin kohta jo pankissa. 

Uuteen kotiinsa he pääsevät muuttamaan loka-marraskuun vaihteessa. 

– Asunto on neljännessä kerroksessa ja sieltä on hienot näkymät. Pääsimme vaikuttamaan myös asunnon pintamateriaaleihin, kuten lattioihin ja tapetteihin, Vesa kertoo. 

Pysyvän kodin siirtäminen pohjoisesta Uuteenkaupunkiin tuo Nummelat myös lähemmäs läheisiään. Molempien lapset ja lapsenlapset asuvat sitten enää parinsadan kilometrin säteellä, kun aiemmin välimatkaa oli enemmän kuin tuplasti. 

– Myös poikani Aki suunnittelee muuttoa ulkomailta joko Turkuun tai Uuteenkaupunkiin, sanoo Vesa hyvillään. 

Kirsti ja Vesa odottavat elämää Uudessakaupungissa jo malttamattomina. Irtaimistoa kulkee Oulun reissuilta mukana vähitellen, suuremmat kalusteet tuodaan muuttoautolla kunhan muuttolupa syksyllä heltiää. 

He uskovat, että arjesta pikkukaupungista tulee leppoisaa ja mukavaa. Muuttopäätös tuntuu oikealta.

– Olemme tunteneet koko ajan itsemme hyvin tervetulleiksi tänne. Täällä on kaikki, mitä ihminen tarvitsee, on palvelut, uimahallit ja kuntosalit. Lisäksi meillä on aina tekemistä mökillä, että tylsää ei varmaan ehdi tulla, Kirsti ounastelee. 

– Sekin on aika mukavaa, että mökkimatka lyhenee 630 kilometristä seitsemään, lisää Vesa. 

Nummelat käyvät vielä keskustelua siitä, tuleeko perheeseen Uuteenkaupunkiin muuton myötä vene. Vesan mielestä tulee, Kirsti kävisi mieluiten järjestetyillä meriristeilyillä.

Tosin yksi juttu pariskunnalla on vielä sopimatta. 

– Minä olen Kirstille sanonut, että ennen ei ole ukilainen kuin on vene. Että ei siinä varmaan muu auta kuin sellainen hankkia, Vesa sanoo vino hymy suupielissään. 

– Ja minä taas olen sanonut, että täältä menee niin hyviä meriristeilyjä koko kesän, että ei me kyllä omaa venettä tarvita, Kirsti vastaa. 

Veneen kohtalo selvinnee myöhemmin. Onneksi päätöksellä ei ole kiire. 

Paine kaupungin asuntotilanteessa on helpottamassa vähitellen. Uusia asuntoja rakennetaan ja nykyisissäkin on vaihtuvuutta. Hiun omakotialueen kunnallistekniikka saatiin valmiiksi juuri, eli myös omakotitontteja on saatavilla. Kuva keskustan puutaloalueesta: Vilma Sappinen
Uudenkaupungin asuntotilanne helpottamassa

Pari vuotta sitten ilmennyt Valmet Automotiven suuri rekrytointitarve vaikutti monin tavoin koko kaupunkiin viskaten muun muassa asuntomarkkinat päälaelleen. Pienten asuntojen kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti, kun taas useamman huoneen perheasuntoihin ei tuntunut löytyvän asukkaita. 

– Nyt kysyntä on elpynyt ja voidaan sanoa, että asunnoista on normaali tarjonta tällä hetkellä. Lähes kaikenlaisia koteja on tarjolla, ja kaikille riittää myös kysyntää. Myös pienten asuntojen hinnat ovat alun nousun jälkeen tasoittuneet, arvioi myyntipäällikkö Jyrki Isotupa OP Koti Lounaisrannikko Oy:stä. 

Painetta ovat osaltaan olleet purkamassa tehtaan lähelle tuodut moduuliasunnot, mutta myös Ketunkallion ja Salmen alueille valmistuneet kerros- ja rivitalokodit. Parhaillaan Ketunkalliolle ollaan rakentamassa kolmatta vuokrakerrostaloa.  

– Hakemuksia valmistuviin kohteisiin tulee edelleen moninkertaisesti asuntojen määrään nähden. Mutta nyt näyttää jo huomattavasti paremmalta, kun rakenteilla ja näköpiirissä on monia uusia kohteita, sanoo kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén. 

Parhaillaan kaupunkiin on rakentumassa 135 erikokoista asuntoa, joista 24 on Sorvakossa sijaitsevan Crusell-puiston omistusasuntoja ja loput vuokrakohteita. Lisäksi suunnitteilla tai jo lupakierroksella on satoja lisäasuntoja lähivuosille. 

Omakotirakentaminenkin kaupungissa onnistuu, kun Hiun uuden asuntoalueen kunnallistekniikka saatiin vastikään kuntoon. 

– Meillä on nyt mahdollisuus monenlaisiin uudistuksiin ja paljon kaupungissa tapahtuukin nyt jo. Eteenpäin ollaan menossa, Arvela-Hellén lupaa. 

Suunnitteletko muuttoa Uuteenkaupunkiin? Apua asunnon etsintään ja muuttajan muistilistan löydät tästä linkistä.