Etusivu » Ajankohtaista » “Uudessakaupungissa on upeat puitteet harrastamiselle”

“Uudessakaupungissa on upeat puitteet harrastamiselle”

Rostedtin perhe viettää kuukausittain kymmeniä tunteja lasten urheiluharrastusten parissa. Katja-äiti kehuu harrastamista Uudessakaupungissa monipuoliseksi, helpoksi ja edulliseksi. 

Teksti ja kuvat: Päivi Sappinen

Sisarukset Nooa ja Veera Rostedt kaappaavat jalkapallot kainaloihinsa ja kirmaavat vihreälle tekonurmelle. Pallo pyörii tottuneesti kaksikon jaloissa ja maaliverkko suhahtelee vauhdikkaiden vetojen voimasta. 

Nooan ja Veeran äiti Katja Rostedt seuraa sisarusten pallottelua tuttuun tapaan kentän laidalta – aktiivisesti useampaa lajia harrastavien lasten vanhempana tutuksi ovat tulleet niin jää- ja palloiluhallit kuin nurmi- ja hiekkakentätkin. 

– Oikeastaan tällä hetkellä meidän perheen aikuisetkin harrastavat lasten harrastuksia. Arjen aikataulut pyörivät hyvin pitkälle Veeran ja Nooan harjoitusten ja pelitapahtumien ympärillä, eikä aikaa oikein muuhun jää. Mutta minua se ei kyllä haittaa, minä nautin tästä, hän sanoo ja nyökkää pelikentän suuntaan. 

Tosin kesäaikana Katja sanoo perheen viettävän normaaliarjesta lomaa, vaikka vanhemmat kävisivät töissäkin. Molemmat lapset käyvät pari kertaa viikossa futistreeneissä ja silloin tällöin peleissä, mutta vapaa-aikaa jää silti huomattavasti enemmän. 

– Molemmat osallistuivat alkukesästä myös pesiskouluun ja Nooa jatkoi pelaamista sen jälkeenkin. Kesällä on kuitenkin monin tavoin leppoisampaa kuin tavallisena arkena, Katja tuumii. 

8-vuotias Veera Rostedt harrastaa ringetteä, salibandya ja jalkapalloa. Kesällä hän kävi myös Jyskeen järjestämässä pesiskoulussa. – Pesiskoulu oli vieläpä sponsoroitu, eli se ei maksanut mitään. Aika hienoa, tuumii Veeran ja Nooan äiti Katja Rostedt.

Puitteet kohdillaan

Nyt, elokuun alussa perhe kuitenkin odottaa jo syyskauden alkua. Molemmilla lapsilla alkamassa ovat salibandytreenit, lisäksi kohta 10-vuotias Nooa pelaa jääkiekkoa ja 8-vuotias Veera ringetteä.

Erityisesti Nooa luo kaihoisia katseita remontissa olevan jäähallin suuntaan – jäiden tuloa odotetaan aina malttamattomina. 

– Viime vuonna Nooa kävi jo viikon ennen jäiden tuloa kiertämässä hallia pyörällä, niin kovasti hän jäälle pääsyä odotti, Katja nauraa. 

Tänä vuonna jäitä joudutaan odottamaan vähän normaalia kauemmin. Hallin remontin ounastellaan valmistuvan vasta syyskuun puolivälin tienoilla, ja joukkueet ovat joutuneet poikkeuksellisesti haalimaan harjoitusvuoroja lähikuntien halleista. 

– Tämä on tietysti harmillista, mutta hyvä, että hallia huolletaan. Meillä on oikeasti aika hyvä jäähalli moneen muuhun verrattuna. Siellä on suuret pukuhuoneet ja lämmin kahvio, mistä seurata pelejä. Pientä ehostusta se tosin vaatisi, Katja Rostedt miettii.  

Hän kehuu mielellään Uudenkaupungin monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja puitteita. Kokemusta on kertynyt perheen vanhempien lasten osalta jo useiden vuosien ja monien eri lajien kautta. 

– Kyllä minä koen, että täällä harrastaminen on helppoa ja vaihtoehtoja on pieneksi paikkakunnaksi todella paljon. Enkä uskaltaisi edes ajatella, millaisia illat ja viikonloput olisivat, jos asuttaisiin jossain suuremmassa paikassa. Täällä pakka pysyy vielä hyvin kasassa, kun välimatkat on lyhyitä. 

Yhteisöllisyyttä ja maltilliset kustannukset

Katja ja perheen isä Tero ovat molemmat aktiivisesti mukana lasten harrastuksissa. Tero toimii Nooan jääkiekkojoukkueen huoltajana ja Katja useamman porukan rahastonhoitajana ja yhden joukkueen joukkueenjohtajanakin. Pelireissuille ainakin toinen vanhempi pyrkii aina lähtemään mukaan. 

– Pitkiä iltoja tulee hallilla vietettyä, mutta haluamme olla tukemassa lasten harrastuksia. Se on myös lapsille tärkeää, että olemme tukena ja kannustamassa, Katja sanoo. 

Kohta 10-vuotias Nooa Rostedt kuljettaa tottuneesti jalkapalloa samalla, kun pikkusisko Veera taituroi käsilläseisontaa. Meneväisen Nooan harrastuskalenteri täyttyy jalkapallon lisäksi jääkiekosta, salibandysta ja pesäpallosta.

Tukena ja apuna arjen aikataulupalapelissä toimii myös lasten harrastusten kautta syntynyt vanhempien rinki, joka jakaa keskenään niin kuskausvuoroja kuin elämän käänteitä noin muutenkin. 

– Moni sanoo, ettei aikuisiällä ole enää niin helppoa löytää ystäviä, mutta minä olen löytänyt monta hyvää ystävää lasten harrastusten kautta. Monet ilot ja surut on jäähallin kahviossakin vaihdettu, Katja toteaa. 

Yhteisöllisyys näkyy seurojen sisällä hänen mukaansa sekä aikuisten että lasten keskuudessa. Talkoohommia painetaan porukalla ja myös seurojen puolelta ollaan apuna vanhempien ja toimihenkilöiden tarvitessa tukea. 

Pelireissuilla kaikki katsovat vähän kaikkien perään, ja lisäksi eri ikäiset juniorit käyvät aktiivisesti kannustamassa toisten ikäluokkien peleissä. 

– Kaikki toimii täällä valtavan hyvin. Jos joku asia mietityttää, siihen saa vastauksen nopeasti. Ja eri lajien harrastaminenkin on helpottunut, Katja mainitsee viitaten seurojen väliseen yhteistyöhön harjoitusaikataulujen suunnittelussa. 

Edelliskaudella Nooa joutui pitämään salibandysta välivuoden, koska harjoitukset menivät niin pahasti jääkiekon kanssa päällekkäin. Nyt tulevan kauden harjoitusaikatauluja alettiin tiedustella jo hyvissä ajoin ja päällekkäisyyksiä pyritään välttämään. 

– Se on tosi hieno juttu, ja toivottavasti tämä otetaan kaikissa seuroissa jatkossakin huomioon. Näin mahdollistetaan harrastusten jatkuminen mahdollisimman monelle, Katja kiittelee. 

Rostedtin perhe on kiitollinen myös maltillisina pysyneistä harrastusmaksuista. Katja tietää, että etenkin vanhemmissa ikäluokissa erot moniin muihin paikkakuntiin ovat suuret. 

– Uudessakaupungissa esimerkiksi jääaika on tosi edullista. Totta kai harrastaminen aina maksaa ja lasten kasvaessa maksut nousevat. Mutta täällä kustannukset pysyvät kuitenkin suht järkevinä, hän sanoo. 

On aika asettua vielä valokuvaan. Varvastossuihin sonnustautunut Katja potkaisee lasten kikattaessa pallon maaliin ja Veera innostuu esittelemään kärrynpyöriä. 

Kuvista tulee juuri niin vauhdikkaita ja elämänmakuisia kuin aktiiviselle perheelle sopivaa onkin. 

 

Uudenkaupungin monipuolisista liikuntavaihtoehdoista löydät lisätietoa kaupungin kotisivuilta.

Lukuisia muita harrastuksia, kursseja ja luentoja paikkakunnalla tarjoilee Vakka-Opisto. Syksyn kurssitarjontaan pääset täältä.