Etusivu » Ajankohtaista » Unelmakoti rakentui Hiulle

Unelmakoti rakentui Hiulle

Tähtinen-Anderssonin perhe päätyi parin sattuman kautta rakentamaan omakotitalon Uudenkaupungin Hiulle. “Alueena tämä on aivan täydellinen”, sanoo uudessa kodissaan viihtyvä Johanna Tähtinen.  

Teksti ja kuvat: Päivi Sappinen

Tammikuinen aurinko paistaa matalalta. Sen säteet saavat kuuraiset pihanurmikot kimmeltämään ja hengityksen höyryämään. 

Hiun omakotialueen uusien talojen piiput tupruttelevat savupilviä sinistä taivasta vasten. Talojen seinustoille on koottu värikkäitä ulkoleluja – pulkat, liukurit ja sukset odottelevat kuitenkin vielä talven ensimmäistä kunnollista lumipeitettä. 

Metsän reunassa, alueen rauhallisella päätytontilla sijaitsevan yksikerroksisen talon oven avaa Johanna Tähtinen. Vierasta saapuu heti kuikuilemaan myös perheen pitkäkarvainen kissa Kosi, sekä kohta myös lapset, melkein 3-vuotias Neea ja viiden vanha Niklas. Keittiössä aamukahvia nautiskelee perheen isä Toni Andersson

Vuodenaikaan nähden harvinainen auringonvalo suorastaan tulvii sisään olohuoneen korkeista ikkunoista. 

– Me mietittiin pitkään, kumpaan suuntaan nämä suuret ikkunat halutaan. Toisella puolella on kaunis ja rauhoittava metsämaisema, mutta kyllä tämä valoisuus tuntuu nyt kuitenkin juuri oikealta ratkaisulta, Johanna Tähtinen sanoo ja laskee kahvinporoja keittimeen. 

Talon rakentaminen tuli perheelle ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten, kun Johanna alkoi odottaa perheen toista lasta. Rivitaloasunto alkoi käydä ahtaaksi ja perhe kaipasi omaa rauhaa. 

– Kävimme katsomassa moniakin taloja, mutta mikään ei oikein kunnolla iskenyt, Johanna muistelee. 

Kun tarjolla olevista taloista ei tuntunut löytyvän haluttua avaruutta, valoisuutta ja käytännöllisyyttä, Johanna houkutteli miehensä naapurikaupunkiin taloesittelyyn. Oman talon rakentamista ei aiemmin oltu kovin tarkkaan pohdittu, mutta vierailu talofirman rakenteilla olevassa kohteessa sai ajatuksen tuntumaan houkuttelevalta. 

– Ihastuimme avoinna olleen talon avaraan pohjaratkaisuun heti. Kun rakentamaan päädyimme, vertailimme useita erilaisia talomalleja, mutta palasimme kuitenkin aina takaisin tuohon ensimmäiseen, meitä ihastuttaneeseen pohjaratkaisuun, Johanna kertoo. 

Perhe alkoi suunnitella rakentamista tosissaan. Kun sopimukseen talotehtaan ja rakennusfirman kanssa päästiin, oli löydettävä tulevalle unelmakodille vielä paikka. Täydellinen tontti löytyi lopulta rakentumassa olevalta Hiun asuinalueelta vähän kuin varkain.

– Samalla alueella, tuossa alempana, oli parikin tonttia tarjolla. Niistä toisesta olimme jo vähän ehtineet innostuakin, kun kävi ilmi, että tämä päätytontti olisi mahdollisesti vapautumassa. Ilmoittauduimme jonottamaan tätä, ja kun sitten sain puhelun, että tontti on meidän, taisin vähän tuulettaa, Johanna kertaa nauraen. 

Rivitalokoti ehti olla myynnissä vuoden, ennen kuin kauppakirjat allekirjoitettiin Neean ollessa vasta kaksiviikkoinen. Johanna Tähtinen myöntää etukäteen pohtineensa, miten vauvavuoden ja rakennusprojektin yhteen sovittaminen sujuisi. 

– Kyllä sitä ehti jo miettiä, että niinköhän vuoden aikana menisi lusikat jakoon. Mutta kaikki sujui lupa-asioista aina yhteistyöhön rakennusfirman kanssa todella joustavasti. Ei vuosi tietenkään mitään ruusuilla tanssimista ollut, kun hoidettavana oli vauva ja taapero, ja mies teki pitkää päivää töissä ja sen perään vielä raksalla, mutta kaikkiaan kokemus oli kuitenkin positiivinen. Sen perusteella voisin lähteä projektiin vaikka uudestaankin, hän muotoilee. 

Noin vuoden urakoinnin jälkeen muuttolupa heltisi keväällä 2018. Vapun kynnyksellä perhe pääsi kantamaan muuttokuorman unelmiensa taloon – juuri siihen avaraan, valoisaan ja käytännölliseen, josta he olivat jo useamman vuoden ajan haaveilleet. 

– Tästä tuli juuri se unelmiemme koti, tai itse asiassa minusta tuntuu, että saatiin jopa enemmän kuin osattiin odottaa. En edelleenkään, parin vuoden asumisen jälkeen, muuttaisi täältä juuri mitään, Johanna sanoo. 

Hyvin uudessa kodissa ovat viihtyneet myös Neea ja Niklas. Molemmilla on nyt ikioma huone ja naapuruston lukuisista lapsiperheistä löytyy leikkikavereita. 

Talon lisäksi perhe on erityisen tyytyväinen Hiun alueeseen, jolle koti rakentui. Kotiovelta ei ole kuin kivenheitto uimarantaan, ulkojäille ja puistoihin, rauhoittava metsä aukeaa heti takaovelta. 

– Jos emme juuri tätä tonttia olisi sattumalta saaneet, oltaisiin varmaan nyt kiinnostuneita noista uusimmista tonteista. Siellä on todella kivoja paikkoja, Toni Andersson vinkkaa rakentamista suunnitteleville. 

Perhe on tullut Hiulle jäädäkseen. 

– Alueena tämä on aivan täydellinen. Rauhallinen paikka, mutta kuitenkin pyöräilymatkan päässä kaikista Uudenkaupungin keskustan palveluista, kouluista ja päiväkodeista. Vieressä on lähikauppa ja upeat ulkoilumaastot, iltalenkilläkin puiden oksien välistä kimmeltää meri. En minä täältä enää suostuisi mihinkään lähtemään, Johanna Tähtinen hymyilee.

Löydä oman unelmakotisi paikka Uudestakaupungista

Idyllisen Hiun omakotialueen 3. alueen tontit ovat nyt varattavissa. Myös 2. alueelta löytyy vielä pari vapaata tonttia. Tutustu tonttitarjontaan tarkemmin kaupungin kotisivuilla.