Etusivu » Ajankohtaista » Sisustussuunnittelijan vinkit uuden kodin sisustamiseen

Sisustussuunnittelijan vinkit uuden kodin sisustamiseen

Kuinka asunnosta tehdään koti? Tuija Talvitie Sisustussuunnittelu Talvitie Designista kehottaa panostamaan kestäviin materiaaleihin ja suosimaan mahdollisuuksien mukaan jo olemassa olevia kalusteita uusien ohella.

Sisustus kannattaa suunnitella mahdollisimman valmiiksi jo hyvissä ajoin sekä uutta kotia rakennettaessa että vanhaa remontoitaessa. Suunnitelmallisuudella taataan viimeistelty lopputulos pieniä yksityiskohtia myöten. 

Sisustussuunnittelija Tuija Talvitie kokosi vinkkejä uuden kodin sisustamiseen:

Panosta klassisiin materiaaleihin jo rakennusvaiheessa

– Uuden kodin värejä ja materiaaleja suunnitellessa kannattaa miettiä mahdollisimman kauaskantoisia ratkaisuja, etenkin suurimmissa ja kalleimmissa hankinnoissa, kuten lattioiden, keittiön ja kylpyhuoneen kohdalla. 

Sisustuksessa on neljästi vuodessa vaihtuvia mikrotrendejä, jolloin tietyt värit ovat suositumpia kuin toiset. Näissä kodin suurimmissa hankinnoissa, kuten lattiassa, suosittelen kuitenkin pysymään neutraaleissa perusväreissä. Lattia luo tunnelman koko kotiin ja on myös materiaaleista se, jota ei kovin usein tulla uusimaan. Materiaaliksi kannustankin valitsemaan hinta-laatu-suhteeltaan parhaan vaihtoehdon, mihin budjetissa on varaa. 

Aina kun mahdollista, lattiassa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja, kuten parkettia, puuta, korkkia tai linoleumia, koska ne myös ikääntyvät keinomateriaaleja paremmin. 

Myös muissa suurissa valinnoissa, kuten keittöissä ja kylpyhuoneissa, klassiset valinnat toimivat pitkään. Keittiön ikä paljastuu helpoiten vetimistä ja väreistä, joten varma linja on käyttää perinteisiä värejä – valkoista, harmaata ja mustaa. 

Perusvärit eivät vanhene vuosien mittaan, vaan kestävät aikaa. Trendiväreillä on helpompi leikitellä esimerkiksi maalien ja tapettien kohdalla. 

Vasta valmistuneessa tai remontoidussa kodissa kannattaa satsata erityisesti lattian sekä keittiön ja kylpyhuoneen materiaalien valintaan. Klassiset perusvärit ovat ajattomia eivätkä mene pois muodista.

Suunnittele ajoissa

– Koko kodin sisustuksen sommittelu on hyvä suunnitella tarpeeksi ajoissa. Vaikka et tietäisi vielä yhtään millainen ruokapöytä tai sohva kotiin tulee, niiden paikat kannattaa piirtää pohjaan hyvissä ajoin, jotta esimerkiksi valaisinten kohdat on tiedossa jo sähkötöitä tehtäessä. 

Suunnittelemalla kokonaisuus hyvissä ajoin mahdollisimman valmiiksi vältytään turhilta sähköjen pintavedoilta aivan uuteen tilaan ja saadaan kodin pienimmätkin yksityiskohdat viimeisteltyä harkitusti. 

Suosi kerroksellisuutta

– Uuteen kotiin ei välttämättä tarvitse hankkia kaikkea uutena. Olemassa olevia kalusteita käyttämällä kotiin tulee kiinnostavaa kerroksellisuutta ja kodikkuutta. Jos uusi koti sisustetaan kokonaan uusilla kalusteilla, voi lopputulos olla alkuun hieman hengetön ja katalogimainen. Uusia kalusteita kannattaa mieluumminkin hankkia vähitellen täydentämään vanhoja. 

Isompia kalustehankintoja tehtäessä voi olla hyvä asustella uudessa kodissa ensin vaikka vuodenkin verran, jotta tietää, mitä juuri siihen kotiin haluaa hankkia. Uusia kalusteita hankittaessa kannattaa satsata suurimpiin ja tärkeimpiin hankintoihin, kuten sänkyyn ja sohvaan, ja mahdollisuuksien mukaan suosia kotimaista laatua.  

Eri aikakausien kalusteet, henkilökohtaiset aarteet ja uutena hankitut huonekalut luovat yhdessä kodikkaan tunnelman niin uutena rakennettuun kuin vasta remontoituun asuntoonkin.

Löytyisikö sinun kotirantasi Uudestakaupungista? Tule tutustumaan kaupungin tonttitarjontaan ja monipuoliseen elämään Rakenna & Sisusta -messuille Turun Messukeskukseen 7.-9.2.2020. Löydät meidät messuosastolta A100. Tontteihin voit tutustua myös verkossa Uudenkaupungin kotisivuilla

Lisää tarinoita leppoisasta elämästä Uudessakaupungissa löydät täältä