Etusivu » Ajankohtaista » “Meri tekee kaupungista kauniin”

“Meri tekee kaupungista kauniin”

Pietarista Uuteenkaupunkiin muuttanut Sunin perhe viihtyy rantakaupungin rauhassa. – Parasta täällä on hiljaisuus, sanoo perheen isä Max. 

Teksti: Päivi Sappinen
Kuvat: Päivi ja Vilma Sappinen

Kolmihenkisessä Sunin perheessä eletään jännittävää aikaa. Muutaman viikon sisällä kolmesta tulee neljä, kun perheeseen syntyy toinen lapsi. 

Sunit tietävät, että tulossa on poika. Isoveli Mark on jo ehtinyt suunnitella leikkejäkin pikkuveljen kanssa. 

– Vaikka tuskin hän todellisuudessa vielä ymmärtää, mitä vauvan syntymä tarkoittaa, arvelee Max Suni hymyillen. 

Viihtyisän rivitaloasunnon keittiön pöydälle on katettu teetä ja kahvia sekä venäläisiä suklaaherkkuja. 3-vuotias Mark katselee olohuoneessa venäjänkielistä lastenohjelmaa. 

– Mark puhuu päiväkodissa ja kavereiden kanssa suomea, joten haluamme kotona puhua venäjää, jotta hän oppii myös äidinkielensä, äiti Anastasiia Suni sanoo. 

Uuteenkaupunkiin perhe muutti vajaat 3 vuotta sitten, kun Max työllistyi Valmet Automotivelle. Muutos viiden miljoonan asukkaan Pietarista pikkuruiseen Uuteenkaupunkiin oli melkoinen, mutta Sunien mukaan nimenomaan hyvällä tavalla. 

– Minä olin asunut Suomessa jo parikymmentä vuotta. Kymmenen vuoden ajan työskentelin Kotkassa ja kun työt siellä loppuivat, palasin Pietariin. Vuoden jälkeen kaipasin jo takaisin Suomeen, etenkin, kun lapsi oli juuri syntynyt. Täällä on paljon turvallisempaa. Hänen on parempi kasvaa täällä kuin Venäjällä, Max Suni perustelee. 

Pariskunta keskustelee sujuvasti suomeksi, myös vasta vajaat kolme vuotta Suomessa asunut Anastasiia. Hän ottaa kehut kielitaidostaan vastaan vaatimattomasti ja kiittää laadukasta opetusta, jota sai Winnovan vuoden kestävällä suomen kielen kurssilla. 

– Suomi ei ole helppo kieli. Varsinkin aluksi jännitti puhua, kun päässä pyöri vain sanamuodot ja partitiivit, hän myöntää. – Mutta vähitellen puhuminen helpottui, kun pääsin työharjoitteluun ja käyttämään kieltä. 

Pietarissa Anastasiia työskenteli päällikkönä hotellissa ja opiskeli työn ohessa ammattikoulussa ravintola-alaa ja yliopistossa johtamista. Uudessakaupungissa hän on osallistunut aktiivisesti erilaisille valmentaville kursseille ja saanut työkokemusta eri harjoittelupaikoista, kuten seurakunnasta ja hotellista. 

Seuraavaksi haaveena olisi saada opiskelupaikka ammattiopisto Novidasta.  

– Haluaisin opiskella joko merkonomiksi tai kokiksi. Vaikka ensin tulee tietysti tämä äitiysloma, hän hymyilee.

Sunit ihastuivat Uudessakaupungissa meren läheisyyteen, erinomaisiin ulkoilumaastoihin ja aktiiviseen tapahtumatarjontaan.

Uudenkaupungin leppoisaan elämänrytmiin perhe tottui nopeasti. Suurkaupungin säpinän sijaan uusi kotikaupunki tarjoaa rauhallista, turvallista ja viihtyisää arkea. 

– Palvelut ovat lähellä ja kaikki toimii. Vieressä on myös metsä ja meri, mikä on mukavaa lapsen kanssa. Uusikaupunkilaiset ovat olleet tosi ystävällisiä ja auttavaisia, koen että meidät on otettu hyvin vastaan. Naapureidenkin kanssa aina tervehditään ja vaihdetaan kuulumisia, Anastasiia kertoo. 

Perhe osallistuu myös mielellään kaupungissa järjestettäviin tapahtumiin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Anastasiia kiittää erityisesti lapsiperheille järjestettävistä kerhoista ja muusta toiminnasta. Tuttuja ovat niin MLL:n järjestämät raskaustreffit ja perhekerhot kuin vauvauinti ja kirjaston satuhetketkin

– Nyt, kun osaan jo kieltä, tiedän mihin mennä tapaamaan muita ihmisiä, etenkin toisia äitejä. Tapahtumista löytyy tosi hyvin tietoa Facebookista ja paikallislehdistä, Instagramistakin jonkin verran, hän sanoo. 

Sopeutuminen on käynyt jouhevasti, koska heidän mukaansa suomalaisessa ja venäläisessä kulttuurissa on paljon yhtäläisyyksiä. Toki omat ominaispiirteensä löytyy kummastakin. 

– Ruokavalio on molemmissa maissa hyvin samanlainen. Sekä Suomessa että Venäjällä syödään paljon perunaa. Oli kyseessä sitten keitto tai pääruoka, aina siinä tuntuu olevan perunaa, Anastasiia nauraa. 

Sunit kertovat viihtyvänsä uudessa kotikaupungissaan hyvin. Erityisesti he nauttivat kaupungin turvallisuudesta ja hiljaisuudesta. 

– Onhan täällä myös todella hienot maisemat. Varsinkin meren läheisyys on hyvä juttu. Se tekee kaupungista kauniin, tuumii Max Suni. 

Kattavan listan Uudenkaupungin monipuolisesta tapahtumatarjonnasta löydät kaupungin tapahtumakalenterista.