Etusivu » Ajankohtaista » Pellolta pöytään

Pellolta pöytään

REKO-lähiruokaringistä saa tuoretta, lähellä tuotettua ruokaa ilman välikäsiä. 

Teksti ja kuvat: Päivi Sappinen

Uuden kirkon kello valmistautuu iltakuuden sointiinsa, kun muuten hiljaisella Uudenkaupungin torilla alkaa näkyä liikehdintää. Puolikaareen asettuvien paketti- ja tila-autojen takakontit avautuvat yksitellen, ja kapeita myyntipisteitä pystytetään vierekkäin, mutta ajan henkeen sopivasti turvavälein. 

Tämäniltaisessa reko-jaossa myyjiä on paikalla kuusi. Asiakkaat käyvät noutamassa koreihinsa ennakkoon tilaamiaan tuotteita – perunaa, sipulia, lihoja, munia ja tuoretta leipää. Kaikki tässä jokatorstaisessa torikaupassa myytävä on lähialueella viljeltyä, kasvatettua ja tuotettua. 

Mika Sjöblomin auton perässä odottaa vielä yksi perunasäkki noutajaansa. Pienen pyhämaalaisen Vuorelan tilan valikoimassa on lisäksi porkkanaa, palsternakkaa, lanttua ja sipulia sekä oman tilan viljasta jauhettuja jauhoja. 

– Reko on minulle enemmän harrastus kuin varsinainen ansaintamuoto. Pääasiassa viljelemme varhaisporkkananippuja ja palsternakkaa, Sjöblom kertoo. 

Kesän kiireet eivät mahdollista reko-jakoihin osallistumista mutta talvisaikaan Vuorelan tilalta avataan tilaus Facebookissa toimivaan ryhmään lähes viikoittain. Joulun lähestyessä asiakkaita on enemmän, tammikuisina torstai-iltoina ehkä vain yksi. Asiakkaiden määrästä riippumatta Sjöblom tulee jakoon paikalle aina, kun on luvannut. 

– Ajattelen niin, että kun ihminen on laskenut sen varaan, että hän saa minulta ne perunat, ja jos en tulekaan, niin sitten hän menee hakemaan perunansa marketista. Silloin tämä koko homma kääntyy helposti itseään vastaan. 

Mika Sjöblom kiertää lähialueen rekoissa myymässä Vuorelan tilan vihanneksia ja jauhoja. Juhlapyhinä asiakaskuntaa riittää, hiljaisempina aikoina varauksia voi olla vain pari.

Maku ja tuoreus ovat monelle lähiruokaa suosivalle tärkeitä seikkoja. Suoraan tuottajan autosta asiakkaan syliin nostetun perunasäkillisen alkuperä on tiedossa, eikä se ole kulkenut turhaa matkaa lähialueelta pääkaupunkiseudun logistiikkakeskukseen ja taas takaisin lähimarketiin. Lähiruoan käyttö suosii sekä tuottajaa, kuluttajaa että koko aluetta, sanoo lähiruoan tuottaja, hankepäällikkö ja Uudenkaupungin Reko-ryhmän alullepanija Heidi Jaakkola

– Virallista määritelmää lähiruoalle ei ole, mutta yleisesti katsotaan, että oman maakunnan alueella tuotettu ruoka on lähiruokaa. Tärkeintä on, että raaka-aine tuotetaan ja jalostetaan sekä tietysti kulutetaan mahdollisimman pitkälle omalla alueella, jolloin myös eurot pyörivät lähialueen sisällä, Jaakkola selventää. 

Yksi lähiruoan edistämisen tärkeimmistä tavoitteista on taata tuottajalle raaka-aineestaan mahdollisimman hyvä hinta, jotta tuotantoa on mahdollista jatkaa ja mahdollisesti myös kehittää. Lähellä tuotettu ruoka pyritään tuomaan kuluttajan pöytään mahdollisimman prosessoimattomana. 

– Monen tuottajan kohdalla kyse on pitkälti käsityöstä. Kun tuotetta prosessoidaan mahdollisimman vähän, siinä on tietysti maun lisäksi tallella myös kaikki terveydelle tärkeät vitamiinit, Jaakkola sanoo. 

Uudenkaupungin rekosta voi ostaa myös myyjien valmistamia tuotteita, kuten leivonnaisia ja ruokia. Joidenkin kaupunkien rekoissa edellytetään myös raaka-aineiden olevan lähellä tuotettuja, mutta täällä asiasta ei Jaakkolan mukaan olla turhan tiukkoja. 

– Yksi rekon pääjutuista on se, että tuotteet ovat itse valmistettuja, mieluiten tietysti lähellä tuotetuista raaka-aineista. Mutta emme me tarkista, mistä kukin on tuotteitaan varten vaikkapa margariininsa ostanut. Koen, että reko-rinki on osaltaan myös pienyrittäjyyden tukemista. 

Reko-jako on joka torstai-ilta kuudelta Uudenkaupungin torilla. Lähituottajien tuotteet varataan etukäteen Facebook-ryhmän kautta ja noudetaan torilta.

Viimeinenkin Mika Sjöblomilta tilatuista perunasäkeistä on noudettu, ja hän alkaa koota tavaroitaan lähtöä varten. Tuottaja kehaisee uusikaupunkilaisia asiakkaita säntillisiksi. 

– Täällä ei ole koskaan jäänyt ainuttakaan tilausta hakematta. Muualla aina silloin tällöin unohtuu. 

Vuorelan tila avasi ennen joulua vielä yhden torstaijaon. Sjöblom lupaa olla jälleen jakelussa ajoissa paikalla, vihmoi joulukuiselta taivaalta sitten mitä tahansa. 

– Kerran loppiaisaattona Rauman rekossa olin paikalla ainoana tuottajana toimittamassa kolmea tilausta viiden asteen pakkasessa ja parinkymmenen metrin pohjoistuulessa. Silloin kieltämättä mietin hetken, että mitä ihmettä minä täällä oikein teen. Mutta kaipa sitä ihmisillä on muitakin hassuja harrastuksia, hän virnistää, sulkee pakettiautonsa ovet ja suuntaa Pyhämaata kohti. 

Uudenkaupungin REKO-ryhmä löytyy Facebookista. 

Ennen joulua jakoja on Uudenkaupungin torilla vielä torstaina 17.12. klo 18 ja keskiviikkona 23.12. klo 17. Tilaukset tehdään ennakkoon ryhmän kautta ja noudetaan ja maksetaan sovitusti.