Laserkeskuksella ei nipoteta turhasta, kertoo särmääjä Niko Niemi uudesta työpaikastaan. Särmääjän työssä tarvitaan voimaa ja keskittymiskykyä, mutta intoa hänellä riittäisi myös vapaaehtoistyöhön nuorten parissa.

Kirjoittanut: Seija-Leena Salo

Kuvat: Miia Manninen

Haastateltavana: Niko Niemi

Ikä: 30 v
Metallimies, lähihoitaja
Nykyinen työ: Särmääjä, Laserkeskus Oy
Asuu nyt: Uudessakaupungissa
Muuttanut: 2017 Vimpelistä


Vimpelistä Etelä-Pohjanmaalta Uuteenkaupunkiin vuonna 2017 muuttanut Niko Niemi harkitsi puolisoineen muuttoa takaisin kotiseudulle, kun sai – omien sanojensa mukaan vahingossa – vakituisen työpaikan Laitilasta. Toukokuussa 2018 hän aloitti särmääjänä Laserkeskus Oy:ssä. ”Heti kun tulin tänne, aavistin, että nyt on semmonen paikka, mihin mun pitikin tulla”, Niemi kertoo.

Laserkeskus Oy:n nettisivuilla kerrotaan, että yritys on erikoistunut metalliteollisuudessa toimivien yritysten esikäsittelypalveluiden tuottamiseen. Yritys toimittaa siis osia mittatilaustyönä esimerkiksi metallialan yritysten kokoonpanolinjoille ympäri Suomea.

Laserkeskus-nimi viittaa laserleikkuriin, jolla materiaali leikataan paloiksi jatkotyöstöä varten. Leikkurista palat siirtyvät muotoiltaviksi asiakkaan tilauksen mukaan särmäämöön, jossa Niemi työskentelee.

Särmäyksestä Niemellä on vuosien kokemus, mutta uusi työpaikka on tuonut myös paljon opittavaa. Esimerkiksi särmäyskoneen työkaluja on Laserkeskuksessa käytössä kymmeniä, kun edellisessä työpaikassa niitä oli vain muutama. Niemi kokee, että Laserkeskuksessa on saanut ottaa uusia asioita haltuun rauhassa, mutta apuakin on annettu aina, kun on tarvinnut.

Niemi pitää siitä, että särmäämisessä näkee oman käden jäljen, mutta saa käyttää myös päätään. Työ on fyysisesti vaativaa, ja sitä varten täytyy pitää itsensä kunnossa. Tavallista raskaamman työviikon jälkeen Niemi rentoutuu kevyillä kävely- ja ulkoilulenkeillä.

Haastatteluhetkellä Niemi on työskennellyt Laserkeskuksessa kaksi kuukautta. ”Täällä on tosi hyvät edut ja pidetään huolta työntekijöistä. Vakuutuskin on varmaan paras mahdollinen”, hän hehkuttaa. Työporukka saa kiitosta, ja Niemi pitää erityisesti niistä työtehtävistä, joita tehdään porukalla tai parin kanssa.

Työajan ulkopuolelle Niemi ei silti ole vielä oikein löytänyt ihmisiä uudessa kotikaupungissaan. ”Olen hirveän sosiaalinen ihminen. Vimpelissä meillä oli aina ihmisiä kahvittelemassa. Täällä mulla on ikävä sitä”, Niemi kertoo. Salilla tulee juteltua, mutta sen pidemmälle ystävyydet eivät ole vielä päätyneet. ”Tässä iässä se vaatii aikaa”, Niemi sanoo, ja uskoo, että oma piiri vielä löytyy.

Vuorotyö tuo perhe-elämäänkin haasteensa, kun vapaat eivät usein osu puolison vapaiden kanssa yhteen. Niemi on kuitenkin vaimon kanssa päättänyt jäädä Uuteenkaupunkiin. Vakituinen työpaikka hyvällä työnantajalla on sellaista, mistä Niemi ei vähällä luovu. ”Tämä firma oli mulle lottovoitto, en kyllä lähde jos ei pois laiteta”, hän sanoo.Täällä hommat toimii, eikä nipoteta turhasta. Virheitä tulee kaikille, eikä niistä haukuta. Työkaverit on hyviä, eikä puhuta selän takana toisista pahaa. Täällä välitetään toisista.”

Niemi puhuu paljon toisten kuuntelemisesta ja huomioimisesta niin työpaikalla kuin muutenkin. Hän onkin toiselta koulutukseltaan lähihoitaja, ja haluaisi käyttää hoitoalan osaamistaan myös uudella asuinseudullaan. Nimenomaan päihde- ja mielenterveystyö on hänen sydäntään lähellä.

Minua kiinnostaisi ruveta tekemään työajan ulkopuolella jonkunnäköistä vapaaehtoistyötä. Tulen nuorten kanssa tosi hyvin toimeen ja nuoret aika hyvin kuuntelee minua”, sanoo Niemi ja kertoo olevansa erityisen huolissaan nuorista, jotka käyttävät kovia huumeita. ”Ei kenellekään pidä mennä ylimielisellä asenteella neuvomaan mitään. Mutta haluaisin auttaa heitä löytämään jonkin kiinnepisteen, jonka takia jaksaisi elää. Haluan tehdä jotain, mikä merkitsee”, Niemi sanoo vilpittömästi.

Sekä Niemi että hänen nepalilaissyntyinen vaimonsa arvostavat sukua ja perheyhteyttä. Molempien lapsuudessa vietettiin paljon aikaa sukulaisten kesken. Perhe haluaakin hankkia Vakka-Suomesta omakotitalon, johon mahtuu kokoontumaan isommalla porukalla. Suurena haaveena on myös yhteinen lapsi.

Lähde: http://www.laserkeskus.fi/ [viitattu 10.7.2018]